Skip to content

Sorare – Play-to-Earn blokčejn sportska igra koju vole fudbalski navijači

Ubrzana integracija sporta sa NFT kripto gejming platformama

Sport polako, ali sve brže,  ulazi u kripto svet i blokčejn. Poslednje vesti nagoveštavaju masovan ulazak populacije u kripto kroz sport i sportske klubove. Sorare Fantasy game je kroz prodaju NFT-a aktivnih igrača fudbala postao jedan od vodećih sportskih platformi koje koriste blokčejn tehnologiju i koja je svima koji vole fudbal I sport uopšte veoma zanimljiva..

Poznati sportisti iz sveta sporta doprinose dodatno popularizaciji kripto tržišta. Od kako je NBA napravila partnerstvo sa Dapper Labs 2019. Sport selebriti neprestano ulaze u NFT svet a njihovi NFT-jevi dobijaju sve veću popularnost dostižu astronomske cene.

Crypto.com je sponzor Svetskog prvenstva u fudbalu ove zime u Kataru a možemo samo zamisliti koliko će to uticati na adopciju digitalnih tehnologija i ulazak velikog broja ljudi u kripto svet. NFT Play to Earn igre tako postaju sve popularnije. Sorare je sa 7 miliona u 2020. imao u 2021. 680 miliona dolara obim trgovanja recimo.

U Srbiji najvrelija vest je da Košarkaški klub Partizana najavio blokčejn, decentralizaciju i tokenizaciju.

KK Partizan NIS, najtrofejniji srpski košarkaški klub, sa 48 osvojenih trofeja jedan je od najuspešnijih u Evropi i biće prvi košarkaški klub na svetu koji će u potpunosti primeniti “blockchain” tehnologiju, digitalizaciju i tokenizaciju zahvaljujući petogodišnjem ugovoru koji je klub potpisao sa švajcarskom kompanijom Bloksport.“ – Saopšteno je iz Partizan NISa. Tako da najvijači mogu uskoro da postanu vlacnici vrednoh NFT svojih omiljenih košarkaša. Ostaje još i da fudbalski klub Partizan krene putem košarkaša, a bilo bi dobro da naprave partnerstvo sa Sorare, kao prvi klub iz Srbije, i tako pokrene Superligu Srbije da se pruključi.

Sorareu je od nedavno pristupila teniski as Serena Williams koja će kao ambassador promovisati sport I blokčejn kao i podržati prelazak na Web3 koji Sorare ima u planu. Serena ima zadatak da uvede ženske sportove u Sorare što će dodatno privući žesku populaciju koja je trenutno slabije zastupljena.

Hajde da istražimo Sorare.

Šta je Sorare i kako se igra?

Sorare je ETH blokčejn igra u kojoj kreiraš svoje timove i u zavisnosti kako igraju na terenu igrači koje si izabrao, dobijaš poene, te ako imaš dobar skor učinka igrača možeš da zaradiš ETH i NFT. Sa Sorareom, možeš kreirati sopstvenu epsku kolekciju najboljih igrača koji će ti usput osvajati vredne nagrade.

Evo kako igra funkcioniše: igrači se ponašaju kao menadžeri i akumuliraju Sorare NFT kartice, od kojih svaka predstavlja igrača u stvarnom svetu. Kupovinom neke od ovih NFT kartica postaješ jedinstveni vlasnik tako da možes da ih uključuješ u turnire, da trguješ i ako želiš možeš da ih transferuješ u svoj kripto novčanik.

Jedinstvena stvar svake kartice igrača je da je NFT izgrađen na blokčejnu. Dakle, svaka kartica ima jedinstveni identifikator, što znači da jedna Sorare NFT kartica može biti u vlasništvu samo jedne osobe. Ne može se duplirati, brisati ili menjati kada dođe na blokčejn mrežu. Ovo povećava vrednost kartica igrača, jer je svaka u vlasništvu pojedinca koji ju je kupio.

Ove NFT kartice su podeljene u nekoliko kategorija i tako su i vrednovane, počev od Common koje su besplatne pa dalje, Limited, Rare, Super Rare i Unique.

Common kartice su lako dostupne i sa njima ne možeš trgovati, ali ih treba držati aktivne u mečevima jer ćeš tako dobijati poene.

Postoji samo 1000 kartica Limited izdanja, 100 Rare karata, 10 Super Rare i 1 Unique kartica po sezoni. U zavisnosti od izdanja varira i cena. Svako je privučen Rare kartama i pogodnostima i nagradama koje one donose ali obzirom da su skupe najbolje je graditi tim od početnih ka ređim kartama.

Od 29. Marta dostupna je android Sorare aplikacija. Istog dana dodata je MLS (Major League Soccer) sa 28 klubova Amerike i Kanade.

Mart se zavrsio sa ukupnim bilasom od 230 + Fudbalskih klubova sa preko 2 miliona transakcija i 1.5 miliona registrovanih korisnika iz 184 zemlje.

U sistemu su već: Champion Asia, K-League, J-League, Serie A, La Liga Santander, Premiership, Bundesliga, Holandija 1, i svaki dan se dodaju nove.

Pripremajući se za Svetski Kup 22, prošlog leta su dodati nacionalni timovi Belgije, Francuske i Nemačke i pokrenuli dodavanje reprezentacija aktivno. Sledeće je dodavanje AFCON Afrički Kup nacija 2022.

Sorare je najavio za agust i početak sezone drugačije vrednovanje kartice tako da će svako ko osvoji 205 i više poena dobiti 25$ u vrednosti ETH a za preko 250 poena $50 u ETH. Isto tako će konverzija biti i za nagrade u takmičenjima, prvo, drugo, treće mesto koji ostvaruju još vrednije nagrade.

Većina na Sorareu su sportski zaljubljenici i uživaju kreirajući svoje pobedničke timove i tako ostvaruju profit. A ima i onih koji žele da dodatno zarade trgujući sa njima.

Kada kupite ili na drugi način nabavite ove NFT kartice, možete učestvovati na turnirima i osvajati nagrade ako je vaš tim dobro rangiran. Aktivni igrači su ocenjeni na osnovu analize live meča i na osnovu toga NFT dobijaju poene. Svaki igrač moče da sakupi 100 poena. NFT-jevi su u skladu sa performansama istih igrača u stvarnim igrama. Ako vaš virtuelni tim pobedi, moći ćete da zaradite novčane nagrade i nagrade u kartama.

Ja sam počeo da igram Sorare pre nekog vremena i znate šta. Jedva čekam da počnu utakmice u kolu 🙂

SORARE Game

Proces registracije na Sorareu

Prvi korak je proces registracije (korisi ovaj link i oboje ćemo dobiti gratis NFT). Ovo zahteva da verifikujete svoju e-poštu, važeći broj telefona i neke druge osnovne detalje. Osim toga, moraćete da izaberete i tri omiljena tima. Ovi timovi će odrediti koje besplatne karte ćete dobiti za svoje početničke turnire, pa birajte mudro.

Jako važan deo pri registraciji je biranje timova. Gledajte da izaberete timove koji će igrati u sledećim kolima. Nakon sto izaberes 3 kluba dobićeš opciju da biraš igrače iz tih klubova. Njih ukupo 9. Vazi isto pravilo, birajte startere koji počinju meč ili bar one koji ulaze često.

Vaš tim treba da se sastoji od 5 igrača – defanzivca, golmana, veznog, napadača i još jednog igrača po vašem izboru koji može zauzeti bilo koju od preostale tri pozicije osim golmana. Sada izaberite kapitena za svoj tim i pokušajte da izaberete igrača koji će verovatno postići najviše poena.

Zaključak

Savremene tehnologije kriptovaluta i NFT-a se brzo inkorporiraju u svet sporta, pri čemu velika imena iz NBA, tenisa fudbala i jođ mnogo sportova kreiraju sopstvene NFT-ove, prodaju ulaznice koristeći kriptovalute, daju robu preko virtuelnih medija i još mnogo toga. Dovodeći NFT igrače u svet fantastičnih igara na mrežu, Sorare je korak ispred i gleda ga svetlu budućnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.